Kodėl verta pačiam suprasti savo kavos aparatą
Ryte atsikėlę ir pajutę, kad jūsų mylimas kavos aparatas elgiasi keistai – garsiau ūžia, lėčiau veikia ar apskritai atsisako bendradarbiauti – turbūt pirmiausia pagalvojate apie meistrą. Tačiau Kaune, kaip ir bet kuriame kitame mieste, remonto paslaugos nėra pigios, o laukimo laikas gali užtrukti kelias dienas. Tuo tarpu dauguma problemų yra gana paprastos ir išsprendžiamos per pusvalandį su minimaliomis priemonėmis.
Per pastaruosius kelerius metus kavos kultūra Lietuvoje išgyveno tikrą revoliuciją. Jei anksčiau automatiniai kavos aparatai buvo prabanga, tai dabar juos turi beveik kiekviena antra šeima. Kartu atsirado ir nauja problema – žmonės neišmano, kaip prižiūrėti šią techniką. Kalbėdamas su keliais Kauno servisų atstovais, sužinojau stulbinantį faktą: apie 60 procentų visų kreipimųsi dėl „gedimų” iš tiesų yra paprastos priežiūros klausimai, kuriuos galima išspręsti per kelias minutes.
Problema numeris vienas: aparatas nebedaro putų arba jos silpnos
Tai viena dažniausių problemų, su kuria susiduria cappuccino ir latte mėgėjai. Ryte įsipilate pieno, paspaudžiate mygtuką, o vietoj gražios, kreminio putų kepurės gausite liūdną, vandeningą skystį. Prieš skambinant į servisą, verta patikrinti keletą dalykų.
Pirmiausia – pieno putų antgalis (capuccinatore). Šis mažas, bet svarbus elementas užsikemša labai greitai, ypač jei naudojate riebesnius pieno produktus. Nuimkite antgalį ir pažiūrėkite pro šviesą – ar matomos skylutės? Jei ne, reikia valyti. Paprasčiausias būdas – pamerkti į karštą vandenį su citrinų rūgštimi maždaug pusvalandžiui. Kauno vandens kietumas yra vidutinis (apie 12-15 vokiškų kietumo laipsnių), bet ir to pakanka, kad per mėnesį-kitą susidarytų nuosėdos.
Antra dažna priežastis – oro įsiurbimo vamzdelis. Jis turi būti švarus ir nepažeistas. Vienas pažįstamas kavos aparatų meistras pasakojo, kad kartą klientas skundėsi gedusia putų sistema, o paaiškėjo, kad tiesiog vamzdelyje buvo susiformavę pieno likučiai. Problema išsisprendė per penkias minutes paprastu praplovimu.
Dar vienas niuansas – pieno temperatūra. Šaldytuvo šaltas pienas putuoja gerokai geriau nei kambario temperatūros. Tai fizika, ne gedimas. Taip pat svarbu, kokį pieną naudojate. Laktozės netoleruojantiems žmonėms skirtas augalinis pienas putuoja visai kitaip – sojų ir avižų pienas paprastai duoda gerus rezultatus, o migdolų ar ryžių – ne visada.
Kai aparatas lašina vandenį ir daro balas
Ateinate į virtuvę ir pastebite vandens klanus po aparatu? Arba girdite, kad po kiekvieno naudojimo lieka nemažai vandens lašų stalviršyje? Tai ne tik nemalonus reiškinys, bet ir signalas, kad kažkas negerai.
Dažniausiai problema slypi lašų padėkle ir kavos tirščių konteineryje. Šie elementai turi būti tuščiami reguliariai – idealiu atveju kasdien, jei gerkite daug kavos. Bet problema ta, kad daugelis žmonių tiesiog ištuština konteinerius, bet neišplauna jų. Kavos tirščiai turi aliejų, kuris laikui bėgant sukaupia ant plastiko paviršiaus ir sukelia netikslų jutiklių veikimą.
Štai konkreti situacija: jūsų aparatas rodo, kad tirščių konteineris pilnas, nors jame yra tik kelios porcijos. Kodėl? Nes jutiklis (paprastai magnetinis arba mechaninis) neveikia tinkamai dėl nešvarumų. Išplaukite konteinerį karštu vandeniu su indų plovikliu, gerai išdžiovinkite – problema dažnai išnyksta.
Kitas lašėjimo šaltinis – sandarinimo žiedai. Jie yra prie vandens tiekimo sistemos ir kavos išleidimo snapelio. Laikui bėgant guma tampa kieta, ypač jei naudojate labai karštą vandenį. Kaune galite įsigyti universalius sandarinimo žiedų rinkinius už 5-10 eurų bet kurioje buitinės technikos parduotuvėje. Jų keitimas paprastai nereikalauja specialių įrankių – užtenka atsuktuvo ir kantrybės.
Kava teka per lėtai arba lašais
Jei anksčiau puodelis espresso pripildavo per 25-30 sekundžių, o dabar užtrunka minutę ar daugiau, turite klasikinę užsikimšimo problemą. Ir čia yra kelios galimos vietos, kur reikia ieškoti priežasties.
Pirma vieta – kavos išleidimo snapelis. Jį galima nuimti beveik visuose aparatuose (žiūrėkite instrukciją). Po nuėmimu pamatysite, kad viduje yra mažos skylutės, pro kurias teka kava. Jos užsikemša kavos aliejais ir mineralinėmis medžiagomis iš vandens. Pamerkite snpelį į karštą vandenį su specialiu nukalkinimo skysčiu arba citrinų rūgštimi valandai. Paskui pravalykite šepetėliu – dantų šepetėlis puikiai tinka.
Antra vieta – pats virimo blokas. Tai širdis jūsų kavos aparato, ir ji reikalauja dėmesio. Jei jūsų modelis leidžia išimti virimo bloką (ne visi leidžia), darykite tai bent kartą per mėnesį. Išplaukite jį po tekančiu vandeniu, nenaudodami jokių ploviklių – tik šiltas vanduo. Kavos aliejai turi likti tam tikru kiekiu, kad mechanizmas veiktų sklandžiai.
Vienas Kauno servisų technikas pasidalino įdomiu patarimu: jei kava teka lėtai, pabandykite sureguliuoti kavos malimo smulkumą. Daugelis žmonių nustato smulkiausią malimą, manydami, kad taip kava bus stipresnė. Iš tiesų per smulki kava sukuria per didelį pasipriešinimą, ir vandeniui sunku prasiskverbti. Pabandykite šiek tiek stambesnį malimą – dažnai tai išsprendžia problemą.
Aparatas rodo klaidos pranešimą apie nukalkinimą
Tai ne tiek gedimas, kiek perspėjimas, bet daugelis žmonių nežino, ką daryti. Kalkių susikaupimas yra didžiausia grėsmė bet kuriam kavos aparatui, ypač Kaune, kur vanduo nėra minkščiausias.
Nukalkinimas nėra sudėtingas procesas, bet jis užtrunka. Jums reikės specialaus nukalkinimo skysčio (nekartokite klaidos naudodami actą ar kitus namų būdu gaminamus tirpalus – jie gali sugadinti vidines dalis) ir maždaug valandos laiko. Dauguma šiuolaikinių aparatų turi automatinę nukalkinimo programą – tiesiog sekite ekrane rodomais nurodymais.
Svarbu suprasti, kad nukalkinimo dažnumas priklauso nuo vandens kietumo ir naudojimo intensyvumo. Jei geriate 3-4 puodelius per dieną ir naudojate Kauno vandentiekio vandenį, nukalkinimas turėtų būti atliekamas maždaug kas 2-3 mėnesius. Jei naudojate filtruotą vandenį – galite prailginti intervalą iki 4-6 mėnesių.
Praktinis patarimas: įsigykite vandens kietumo testo juosteles (kainuoja apie 5 eurus už 50 vienetų pakelį). Patikrinę savo vandenį, galėsite tiksliai nustatyti, kaip dažnai reikia nukalkinimo. Kai kurie aparatai leidžia nustatyti vandens kietumą nustatymuose, ir tada jie patys tiksliai praneš, kada reikia nukalkinimo.
Keistas triukšmas ir neįprastas garsas veikiant
Visi kavos aparatai daro tam tikrą triukšmą – tai normalu. Bet jei staiga pastebite, kad jūsų aparatas pradėjo garsiau ūžti, cypti ar net girgždėti, verta išsiaiškinti priežastį.
Dažniausiai triukšmą sukelia vandens siurblys. Jei vandens rezervuaras tuščias arba beveik tuščias, siurblys pradeda siurbti orą, ir tai sukelia garsų ūžesį. Paprastas sprendimas – įsitikinkite, kad rezervuare visada yra pakankamai vandens. Taip pat patikrinkite, ar rezervuaras teisingai įstatytas – jei jis šiek tiek pasislinkęs, gali atsirasti oro tarpų.
Kita dažna priežastis – kavos malūnėlis. Jei girdite girgždėjimą malant kavą, gali būti, kad tarp girnų pateko koks nors kietesnis objektas. Tai gali būti per kieta kavos pupelė arba net mažas akmenėlis (taip, tai pasitaiko, ypač su pigesnės kokybės kava). Išjunkite aparatą, išimkite kavos pupeles ir patikrinkite malūnėlį. Kartais užtenka kelių kartų paleisti tuščią malūnėlį, kad objektas iškristu.
Vienas įdomus atvejis, kurį papasakojo meistras: klientas skundėsi, kad aparatas pradėjo labai garsiai veikti. Paaiškėjo, kad problema buvo ne aparate, o… stalviršyje. Aparatas stovėjo ant tuščio spintelės kampo, kuri veikė kaip rezonatorius. Padėjus po aparatu guminį kilimėlį, triukšmas sumažėjo perpus.
Kava išeina per silpna arba per stipri
Tai ne visada techninis gedimas, bet problema, kuri gali sugadinti visą kavos mėgavimosi patirtį. Jei jūsų kava staiga tapo vandeninga arba, priešingai, per koncentruota ir kartoka, yra keletas dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį.
Pirmas dalykas – kavos malimo laipsnis. Kaip minėjau anksčiau, tai vienas svarbiausių parametrų. Stambiau malta kava leidžia vandeniui greičiau prasiskverbti, todėl kava gaunasi silpnesnė. Smulkiau malta – stipresnė, bet per smulki gali būti ir per kartoka. Idealus malimas espresso – kaip smulkus cukrus, bet ne kaip miltai.
Antras veiksnys – kavos kiekis. Daugelis aparatų leidžia reguliuoti, kiek kavos pupelių naudojama vienai porcijai. Jei kava per silpna, padidinkite kavos kiekį. Jei per stipri – sumažinkite. Skamba paprasta, bet daugelis žmonių apie tai net negalvoja.
Trečias momentas – vandens kiekis. Tikras espresso turi būti 25-30 ml, o amerikano – 120-150 ml. Bet daugelis žmonių nustato vandens kiekį „ant akies” ir paskui stebiasi, kodėl kava nepatinka. Pabandykite iš naujo sukalibruoti vandens kiekį pagal savo skonį.
Dar vienas svarbus dalykas – kavos pupelių šviežumas. Kava, kuri stovi atidaryto pakuotėje ilgiau nei mėnesį, praranda daug savo aromatų ir aliejų. Ji vis dar tinkama gerti, bet skonis bus gerokai silpnesnis. Pirkite kavą mažesniais kiekiais ir laikykite sandariai uždarytoje talpoje.
Aparatas visai neįsijungia arba išsijungia pats
Tai jau rimtesnė problema, bet ne visada reikalaujanti profesionalaus remonto. Yra keletas dalykų, kuriuos galite patikrinti patys prieš vežant aparatą į servisą.
Pirmiausia – elektros tiekimas. Skamba banaliai, bet patikrinkite, ar kištukas gerai įkištas į rozetę, ar pati rozetė veikia (įjunkite kitą prietaisą). Taip pat patikrinkite aparato maitinimo laidą – ar nėra pažeidimų, lūžių ar deformacijų.
Jei aparatas įsijungia, bet greitai išsijungia pats, dažniausiai problema yra perkaitimas. Šiuolaikiniai aparatai turi apsaugą nuo perkaitimo. Jei viduje per karšta (pavyzdžiui, užsikimšę oro vėdinimo angos), aparatas automatiškai išsijungia. Patikrinkite, ar aparato galinėje dalyje nėra dulkių, ar jis nestovi per arti sienos.
Kitas galimas scenarijus – saugikliai. Kai kurie aparatai turi vidinius saugiklius, kurie išjungia įrenginį esant problemoms. Jei aparatas staiga nustojo veikti po to, kai buvo garsas ar neįprastas kvapas, gali būti, kad suveikė apsauga. Tokiu atveju geriau kreiptis į specialistą.
Vienas Kauno serviso atstovas pasidalino įdomia statistika: apie 15 procentų aparatų, kurie atneša kaip „neįsijungiančius”, iš tiesų veikia puikiai. Problema būna tame, kad žmonės nesupranta, kaip teisingai įjungti aparatą po ilgesnės pertraukos. Daugelis aparatų po kelių dienų nenaudojimo reikalauja specialios paleidimo procedūros – pirmojo vandens nuleidimo, sistemos praplovimo ir pan.
Kaip išvengti problemų ateityje: paprastos taisyklės ilgaamžiškumui
Geriausia problema yra ta, kuri neįvyksta. Tinkama priežiūra gali pratęsti jūsų kavos aparato gyvenimą dvigubai ar net trigubai. Štai keletas paprastų, bet efektyvių įpročių, kuriuos verta įsisavinti.
Kasdienė priežiūra užtrunka vos kelias minutes. Po kiekvieno naudojimo ištuštinkite tirščių konteinerį ir lašų padėklą. Kartą per dieną nuimkite ir išplaukite vandens rezervuarą – taip išvengsite bakterijų dauginimosi ir nemalonių kvapų. Jei naudojate pieno putų sistemą, praplaukite ją iš karto po naudojimo – tai užtruks 30 sekundžių, bet sutaupys daug problemų.
Savaitinė priežiūra turėtų apimti išsamesnį valymą. Išimkite ir išplaukite visas nuimamas dalis – kavos išleidimo snpelį, virimo bloką (jei jūsų modelyje jis išimamas), pieno sistemos vamzdelius. Naudokite specialias valymo tabletes kavos aliejams pašalinti – jos kainuoja nedaug, bet labai efektyvios.
Kas 2-3 mėnesius atlikite nukalkinimą, net jei aparatas dar nerodo perspėjimo. Prevencinis nukalkinimas yra daug geresnis nei laukimas, kol kalkės sukels problemų. Taip pat kartą per ketvirtį patikrinkite, ar visi sandarinimo žiedai ir tarpikliai yra geros būklės.
Dar keletas patarimų, kuriuos retai kas mini: naudokite kokybiškas kavos pupeles be pridėtų aromatų. Aromatizuota kava palieka daugiau nuosėdų ir gali užkemšti sistemą greičiau. Jei galite, naudokite filtruotą vandenį – tai ženkliai sumažins kalkių susidarymą. Ir niekada neužpilkite į rezervuarą mineralinio vandens – jame yra per daug mineralų, kurie tik pagreitins užsikimšimą.
Jei planuojate išvykti atostogų ar aparatas nebus naudojamas ilgiau nei savaitę, padarykite šiuos dalykus: ištuštinkite vandens rezervuarą, išimkite kavos pupeles, atlikite sistemos praplovimą ir palikite visus konteinerius šiek tiek pravirus, kad cirkuliuotų oras. Taip išvengsite pelėsių ir bakterijų dauginimosi.
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus patarimas – skaitykite instrukciją. Taip, ji gali būti nuobodi ir ilga, bet ten tikrai rasite naudingos informacijos apie jūsų konkretaus modelio ypatumus. Kiekvienas aparatas turi savo niuansų, ir tai, kas tinka vienam, gali būti netinkama kitam.
Investicija į gerą kavos aparatą nėra maža – nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų. Tačiau su teisinga priežiūra šis prietaisas tarnaus jums daugelį metų, kiekvieną rytą džiugindamas puikios kavos aromatu. Dauguma problemų, su kuriomis susiduriate, yra lengvai išsprendžiamos be specialistų pagalbos. Reikia tik šiek tiek kantrybės, dėmesingumo ir noro suprasti, kaip jūsų aparatas veikia. O jei vis dėlto susidursite su problema, kurios negalite išspręsti patys, Kaune yra nemažai gerų servisų, kurie padės greitai ir profesionaliai.